انسانها از زمانی که زندگی اجتماعی خویش را آغاز نمودند، به دلایل گوناگون، خواه در قالب مراسم آیینی و خواه در قالب بازی یا حرکات هنری، گردهم میآمدند. این گردهمآییها، که بخش مهمی از فعالیتهای اجتماعی بشر از روزگار باستان تاکنون به شمار رفته و میرود، در روند تکاملی تاریخ، با گذشت زمان و پیشرفت و دگرگونی شیوههای زندگی آدمی و شروع زندگی شهرنشینی، شکلهای متفاوتی به خود گرفته و همواره خود را با شرایط اجتماعی دوران مختلف وفق داده است.
آمفیتئاتر ورونا، ایتالیا، 1900
رویدادهای ورزشی نیز از زمان پیدایش تاکنون به عنوان بخش مهمی از این فعالیتهای اجتماعی به شمار میروند. در این میان، مکانهای برگزاری این رویدادها یا همان میدانهای ورزشی (Sport Arenas) همراه با نمایش پیشرفتهای تکنولوژیکی و معمارانه زمان خود، بازتابی از جریانهای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و گاه سیاسی زمان خود نیز بوده و هستند.
استادیوم المپیک برلین، آلمان، 1936
در این راستا مسئولان برگزاری هجدهمین دوره بازیهای جامجهانی 2006 فوتبال در آلمان، همزمان با این رویداد مهم جهانی، نمایشگاهی از معماری مجموعهها و استادیومهای ورزشی را با عنوان «معماری و ورزش: از میدانهای باستان تا استادیومهای مدرن»، در موزه معماری مونیخ (Architekturmuseum der TU München) ترتیب دادهاند.
استادیوم فلورانس، ایتالیا، 1929 - 1932
این نمایشگاه از یک سو با هدف نمایش تحولات و تنوع معماریهای مرتبط با میدانهای ورزشی و از سوی دیگر با ارائه مجموعهای از موفقیتهای معماری ـ مهندسی در عرصه سازه استادیومهای ورزشی که منجر به روی آوردن به ساختارهای جدید و ابداع روشهای نوین طراحی و پوشش میادین ورزشی شده است، برگزار میشود.
استادیوم فوتبال باری، ایتالیا، 1987- 1990
مدلها، طرحها، تصویرسازیها، نقاشیها و تصاویر مدارک معماری جمعآوریشده از میدانهای دوران باستان، مکانهای برگزاری تورنمنتها در قرون وسطی، ساختمانهای ورزشی در دوره رنسانس، مجموعهای از سالنهای ورزشی طراحی شده در قرن 19 و 20 و همچنین استادیومهای ورزشی طراحی شده برای المپیک از موارد به نمایش در آمده در این نمایشگاه میباشند.
مرکز خبری استادیوم کریکت لندن، انگلیس، 1994 - 1999
با آگاهی از این نکته که ورزش به عنوان یک فاکتور اقتصادی قدرتمند و یک رویداد رسانهای فراگیر و تاثیرگذار، نقش عمدهای در روند تحولات جهانی ایفا میکند، میتوان با سرمایهگذاری در حوزه معماری ورزش به نتایج مطلوبی در مسیر توسعه جهانی دست یافت. با مروری بر آثار خلاقانه معماران پیشرویی چون پیر لوییجی نروی (Pier Luigi Nervi) کنزو تانگه (Kenzo Tange)، رنزو پیانو (Renzo Piano)، زاها حدید (Zaha Hadid)، نورمن فاستر (Norman Foster)، هرزوگ و دمورن (Herzog & de Meuron)، گروه فیوچر سیستمز (Future Systems) و بسیاری دیگر، میتوان به اهمیت معماری در حوزه ورزش و لزوم توجه به این مهم پی برد.
استادیوم آلیانز آرنا مونیخ، آلمان، 2005